AXIS Építésziroda

EN
  • Kezdőlap
  • Munkák
  • Rólunk
  • Kapcsolat

Patricus Borászat


Borászat Salamin Ferenc

Helyszín:

Építés éve:

Építész:

Építész munkatárs:

Kertépítész:

Belsőépítész (borház):

Fotók:

Bodrogkisfalus, Várhegy-dűlő

2006

Salamin Ferenc

Erhardt Gábor, Salamin Pál

Vincze Attila

Czakó Kálmán

Bakos Zoltán, Bujnovszky Tamás, Dénes György 

PATRICIUS BORÁSZAT


A borászat szőlői a sárospataki főúttól északra terülnek el a jellegzetes tokaji vulkáni lejtőkön.

A hegyvonulat előtt emelkedik ki a Várhegy, melyet az 1867–es Tokaj-Hegyalja album kőnyomata is ábrázol, megemlítve a tetején található várromot. Már azon a rajzon is látszik, tehát több mint kétszázötven éves az a borház, amelyből a fogadóépület lett.

Az épület a felismerhetetlenségig átalakítva került az új tulajdonosok kezébe, akik egy vidéki borház-kúria hangulatát szerették volna megteremteni a felújítással úgy, hogy a régi épület a cég márkajegyévé váljon, és mögötte elrejtve helyezkedjen el a szőlő- és borfeldolgozó.

 

Borház

A régi borház teljes rekonstrukciójával és a veranda hozzáadásával egy olyan kúria jött létre, amely helyet ad a vendégfogadásnak, az irodáknak, valamint a hagyományos, hordós must-erjesztésnek, a tetőtérben pedig egy lakásnak.

A helyreállításnál puritán, de nemes karaktert kívántak visszaállítani, amelynek víziója az egykori borház archetípust ötvözi a mai „céglogó-kúria” megjelenéssel.

1867
Belső udvar - Back yard
Udvari bejárat- Backyard entrance

Borászat

A borászat üzemi épülete nem kíván konkurálni a borházzal, avval ellentétben nem épületként jelenik meg, hanem a szőlőhegyek támfalait, kőbástyáit, katlanjait megidéző terepalakulat mögé rejtőzik.


A zöld dombok és rézsűk alatt, a terméskő támfalak mögött egy lesüllyesztett udvar köré szervezve helyezkednek el az üzemi terület helyiségei.


Ebből a földdel fedett világból csak a szőlőfogadó bejárata és a feldolgozás felső szintje emelkedik ki egyfajta bástyaként, utalva a szőlőkben a kihordott kőből épült - bástyának nevezett - kődombokra és az egykori vár bástyáira.


A feldolgozó legalsó szintjéről indulnak a földbe vájt pincék, ahol a kincset érő nemes borokat, az aszút, a szamorodnit, a fordítást és egyéb jó italokat érlelik.

Minden jog fenntartva © 2025